Prisen

Av Arthur Miller

Velspilt

En teateropplevelse virkelig verdt å få med seg

Velspilt og intenst

Hvilken pris betaler vi for våre valg?

To brødre har ikke sett hverandre på 16 år. Begge har vokst opp i samme hjem, men likevel blitt så forskjellige. Den ene valgte karriere, den andre valgte familie. Nå møtes de igjen for å fordele arven etter sine foreldre. Hvilken pris vil de få for tingene de skal fordele? Og hvilken pris betaler de for valgene de selv har tatt? 

–Vi som har hatt eller har brødre, kjenner både i blod og kropp kampen og kjærligheten som kan leve mellom brødre, sier regissør Kjetil Bang-Hansen. - Dette er det siste av Arthur Millers store stykker, skrevet i en tid hvor Amerika mistet fotfestet, akkurat slik mange opplever at de gjør i dag. "Prisen" handler om hvilke valg vi tar, både for oss selv og for samfunnet. Dette er et stykke om Amerika, om oss – og alle brødre.

–Med Arthur Millers "Prisen" tvinges vi til å reflektere over pris i alle ordets betydninger: den prisen vi en gang betalte for noe, den prisen vi i dag kan få for noe, og den pris vi faktisk setter på noe – ja, i siste instans den pris vi setter på oss selv og våre medmennesker, sier filosof Henrik Syse i en artikkel i teaterprogrammet.

Arthur Millers store læremester var Henrik Ibsen. Det er kanskje derfor han har blitt en av en av USAs mest innflytelsesrike og populære dramatikere. Miller er aller mest kjent for teaterstykker som "En handelsreisende død" og "Alle mine sønner". "Prisen" ble nylig satt opp på Broadway med blant annet Danny DeVito og Mark Ruffalo i rollene, og Barack Obama på besøk.

--

Pressen mener:

"Velspilt (..) En sann svir er det å se ringreven Helge Jordal i manesjen igjen"
VG (5)

"En teateropplevelse virkelig verdt å få med seg"
Adresseavisen (5)

"Velspilt og intenst"
NRK

"stor skuespillerkunst (..) Jeg glemmer faktisk at jeg er på teater.."
Klassekampen

"Nært og finstemt (…) Riksteatret byr på et solid stykke teaterhåndverk i alle ledd."
Vårt Land

"Ei brennande intens teateroppleving (…) suverent, overlegent spel."
Dag og Tid

"Haugen og Frisch gjev ei glimrande tolking av brødreparet som har mista kontakten på grunn av nag, skuldkjensle og sjalusi (...) det er framleis klangbotn i samtidsdramaet til Arthur Miller."
Scenekunst.no

"Godt teaterhåndverk i alle ledd"
Aftenposten

"Får oss til å se oss selv og tenke på eget liv"
Harstad Tidende (5)

--

Premiere: Oslo / Nydalen 9. februar 2018

Turnépremiere: Verdal 15. februar 2018

Spilles på Oslo Nye Teater/Centralteatret 8. -12. mai 2018.

Produsert av Riksteatret

Videoer

Trailer

Regissør og skuespillere om sitt forhold til Arthur Miller

Gratis intro før forestilling

Arthur Miller skriver om mennesker som prøver å skape et godt liv. Før du ser «Prisen» inviterer vi til gratis introduksjon om Arthur Miller, stykket og hvorfor det har blitt en klassiker som berører oss i dag.

Miller er en av USAs mest populære og innflytelsesrike dramatikere, kanskje aller mest kjent for «En handelsreisendes død» og sitt ekteskap med Marilyn Monroe. Selv om Arthur Miller levde lenge etter Henrik Ibsen, er det mange som har pekt på likhetene mellom de to dramatikerne.

Introduksjonen holdes av regissør Kjetil Bang-Hansen eller dramaturg Tine Thomassen i kulturhuset 30 minutter før forestillingen starter. Gratis og åpen for alle.

Se om vi kommer til deg i turnéruten. Velkommen!

Podkast #2: Bakenfor Prisen

Riksteatret har laget sin andre podkast i samarbeid med Frekvens og Lars Christian Øverland. Nå kan du følge skuespillerne og regissør under produksjonen av Prisen av Arthur Miller.

Har du tenkt på hvilken pris du må betale for valgene du tar? På Riksteatret nærmer det seg premiere på «Prisen», og bak scenen må regissør og skuespillere dykke ned i sitt eget liv for å finne frem til det innerste i teaterstykke...

Les hele artikkelen og hør podkasten..

Brødre

To brødre på et loft. Etter 16 års adskillelse møtes de på det gamle barndomsloftet sitt på Manhattan, omgitt av møblene fra den gang. Nå skal alt selges, huset skal rives. Hvilken pris får de for de gamle møblene, som en gang var så fine og verdifulle? Hva er de egentlig verdt nå? Og hvilken pris har brødrene selv måttet betale for den barndommen de hadde blant disse møblene?

Begge ble de formet av den store amerikanske drømmen: ”Go west, young man, go west”! ”You can be a star!” ”Remember: ”The winner takes all…” Det var oppdraget de fikk med seg – det var bagasjen de begge bar. Men likevel kom de til å velge to helt ulike veier videre i livet. Hvilken pris måtte de...

Les hele artikkelen...

Å sette pris på noe - en filosofisk refleksjon

Ifølge Oscar Wilde er en kyniker en som vet prisen på alt, men som ikke kjenner verdien av noe. Det motsatte er neppe bra heller: å være spesialist på verdier, men fullstendig glemme at ting også har en pris.

Vi vet alle at en tings verdi langt kan overgå den fysiske prisen man betaler for den. En tur i skogen, en lesestund med en god bok, en kveld i teatret, og ikke minst det å hjelpe noen som har det tøft – alt dette gir opplevelser av mening og lykke som ikke står i noe rimelig forhold til hva det...

Les hele artikkelen

Arthur Miller – med spor av Ibsen

Forholdet mellom individ, familie og samfunn er gjennomgående i Arthur Millers forfatterskap, og fortidens makt og menneskets skyldfølelse er ofte tema i hans skuespill.

Han analyserer, utfordrer og kritiserer, men drives også av en sterk medfølelse og innsikt. Han skildrer hvordan det amerikanske samfunnets materialisme – og ikke minst drømmen om den amerikanske drømmen – styrer livet til mange mennesker. Og hva som blir deres skjebne når de ikke lykkes med å le...

Les hele artikkelen..

To skjebnesvangre timer

I forestillingen Prisen får vi oppleve to timer i fire menneskers liv. To skjebnesvangre timer, der mye står på spill – der det som driver menneskene er håpet om en avgjørende forandring i livene de har levet. Selv hos nittiåringen, med sitt mangslungne liv bak seg, er dette håpet levende.

Menneskeskjebner, sier vi. Og vi snakker om skjebnen, også vi moderne mennesker. Med det mener vi å sette navn på det som bestemte hvem vi ble – det som ble vår bestemmelse, som det heter i Peer Gynt. Men vi vet i dag at det er vi selv som bestemmer. Ordet skjebne tror jeg vi bruker for å mane ti...

Les hele artikkelen..

På scenen

  • Per Frisch

    Per Frisch

    Skuespiller

  • Kim Haugen

    Kim Haugen

    Skuespiller

  • Iren Reppen

    Iren Reppen

    Skuespiller

Kunstnerisk team

  • Kjetil Bang-Hansen

    Kjetil Bang-Hansen

    Regissør

  • John-Kristian Alsaker

    John-Kristian Alsaker

    Scenograf

  • Anita Basmo Bjørnstad

    Anita Basmo Bjørnstad

    Produsent